Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΕΚΤ: Νέα αύξηση του ELA στις τράπεζες κατά 900 εκατ.

Φωτογραφία: Reuters
Σε νέα αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA προχώρησε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ποσό που αποφάσισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι είναι αντίστοιχο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει ήδη πάρει από την ελληνική βουλή το πράσινο φως για να απελευθερώσει σταδιακά την ροή της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ενώ τραπεζικά στελέχη περιμένουν ότι μετά το νέο πακέτο διάσωσης των 86 δις. ευρώ, η ροή θα αυξάνεται σταδιακά. Άλλωστε ο κ. Ντράγκι έχει καλωσορίσει την έγκριση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή, ενώ την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα...
Είχαμε μια σειρά από ειδήσεις με την έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης-γέφυρας, με τις ψηφοφορίες σε διάφορα κοινοβούλια, οι οποίες πλέον αποκατέστησαν τις συνθήκες για αύξηση στον ELA».Τραπεζικά στελέχη θεωρούν την αύξηση του ELA σχεδόν δεδομένη, καθώς η Αθήνα ακολουθεί κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, ενώ η ΕΚΤ, ήδη, έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει και στην ψήφιση -σήμερα- της κοινοτικής οδηγίας για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών (BRRD).Το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητο, με αρκετούς αναλυτές να τονίζουν ότι, εάν όλα φυσικά ακολουθήσουν την επιθυμητή πορεία και υπάρξει τελική συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, η διοίκηση της ΕΚΤ είναι πρόθυμη να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το «κούρεμα» αυτό, αλλά θα το πράξει από το Σεπτέμβριο και μετά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, την περασμένη Τετάρτη τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κοστάντσιο, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όταν αποκατασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες.

Πηγή: www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου