Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

CNBC: Εκτός από την Ελλάδα και η Βρετανία «δοκιμάζει» τη λιτότητα

Φωτογραφία: Reuters / Luke MacGregor
Η πολιτική λιτότητας στη Βρετανία συνεχίζεται αμείωτη, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία. Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν επιθυμεί περικοπές από 25% έως και 40% στους προϋπολογισμούς κορυφαίων υπουργείων.

Ταυτόχρονα το βρετανικό οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, στοχεύοντας στη μείωση του ελλείμματος (το οποίο άλλωστε είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου), προωθεί και σειρά ιδιωτικοποιήσεων της κρατικής περιουσίας...

Οι οικονομολόγοι πάντως είναι διχασμένοι για το κατά πόσο η επιλογή της λιτότητας είναι η ορθή λύση για τη βρετανική οικονομία.

«Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Βρετανίας έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα από την ύφεση και σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η δυνατότητα αύξησης των δημοσίων εσόδων έχει περιοριστεί σημαντικά. Ως εκ τούτου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα προκειμένου να υπάρξει μείωση του ελλείμματος, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση των δημοσίων δαπανών. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη, όπως η προώθηση επενδύσεων στις υποδομές αλλά και η στήριξη των εξαγωγών», τόνισε ο David Kem, επικεφαλής οικονομολόγος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου