Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Γιούνκερ: Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι

Φωτογραφία: Reuters
«Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Ελλάδας.

Κατά τον Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα.

«Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε...

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κονδύλια ύψους 35 δισ. ευρώ.

«Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δίνει νικητές, δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: Το Grexit εξαφανίσθηκε.


Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η απόφαση δίνει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να επανέλθει στην τροχιά της ευρωπαϊκής στήριξης.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε τον "οδικό χάρτη" της συμφωνίας.

"Πρέπει να δούμε το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών και του χρέους", τόνισε, σημειώνοντας ότι "θα υπάρξει ταμείο, όπου θα γίνει ρευστοποίηση και μεταφορά περιουσιακών στοιχείων".

"Τις επόμενες μέρες η Ελλάδα θα πρέπει νομοθετηθεί το σύνολο των συμφωνιών αλλά και τα προαπαιτούμενα που περιγράφονται. Μετά, θα υπάρξει Eurogroup", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup γνωστοποίησε ότι το ταμείο των εγγυήσεων θα έχει έδρα στην Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι το εν λόγω Ταμείο θα ενισχύσει και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Πηγή: www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου