Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

ΕΚΤ: Αμετάβλητος ο ELA - παρατείνεται η τραπεζική αργία

Φωτογραφία: Reuters/Alex Domanski
Δεν επιβεβαίωσε τελικά η ΕΚΤ τις εκτιμήσεις που ήθελαν να ανοίγει σήμερα η στρόφιγγα της ρευστότητας προς της ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Τελικά ο Μ. Ντράγκι αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη, στα 89 δισ. ευρώ τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Μετά από αυτή την απόφαση υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται σίγουρα ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA για τις τράπεζες όταν νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα η ελληνική βουλή, ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη...

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σε δηλώσεις του στο Reuters, υπογράμμισε ότι η τραπεζική αργία αναμένεται να παραταθεί.

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, δεν θέλησε να κάνει μια εκτίμηση για το πότε αναμένεται να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες.

Από τραπεζικές πηγές, υπογραμμίζεται πως δεν αναμένεται κάποια αλλαγή. «Ο,τι εργασίες κάναμε σήμερα θα συνεχιστούν και αύριο», σημειώνουν.

Αργότερα σήμερα αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων, και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τα περίπου 1.000 υποκαταστήματα που είναι ανοικτά κατά τη διάρκεια της αργίας, χωρίς την επέκταση σε νέες εργασίες. 

Πηγή: www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου