Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Επιμένουν τα σενάρια για την «επιλογή Σόιμλπε» στην προεδρία του Eurogroup

Φωτογραφία: Reutetrs
Από την πρόταση Σόιμπλε για την προεδρία του Eurogroup φαίνεται ότι δεν απομακρύνεται η γερμανική κυβέρνηση, η οποία φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να είναι διατεθειμένη ακόμη και να «θυσιάσει» Γερμανούς υποψηφίους για άλλες θέσεις σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να γίνει δεκτή η γερμανική προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι γερμανικοί Financial Times (FTD) αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει την προώθηση του Γερμανού Τόμας Μίροβ για δεύτερη θητεία στην EBDR, και να ανοίξει το δρόμο στον Γάλλο Φιλίπ ντε Φοντέν Βίβ Κουρτάζ (αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ)...

Πηγή: www.in.gr

Το Reuters, επικαλούμενο παράλληλα δύο πηγές στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι ο Ίβ Μερσ του Λουξεμβούργου έχει αρκετές πιθανότητες να προωθηθεί στο συμβούλιο της ΕΚΤ -εξέλιξη που οι FTD χαρακτηρίζουν «παραθυράκι» για την επιλογή Σόιμπλε.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, φέρεται πρόθυμη να αποσύρει τον δικό της υποψήφιο για τη θέση στην ΕΚΤ ώστε να διεκδικήσει την ηγεσία του ESM (που τίθεται σε λειτουργία τον Ιούλιο) -πιθανώς μάλιστα να παρουσιάσει γυναικεία υποψηφιότητα.

Παράλληλα, η βελγική De Standaard, σε δημοσίευμά της με τον τίτλο «η Μέρκελ επιχειρεί να αυξήσει τα ερείσματά της για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης», εκτιμά πως ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν στην Ευρώπη, θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως σημειώνεται, εδώ και αρκετό καιρό η A. Mέρκελ είναι δυσαρεστημένη με τον νυν πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εξίσου αρνητικά απέναντι στον κ. Γιούνκερ διάκειται, κατά την εφημερίδα, και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Από την άλλη μεριά, συνεχίζει η εφημερίδα, διατυπώνονται πολλές ενστάσεις για το πρόσωπο του Β. Σόϊμπλε. Και αυτό διότι θεωρείται πως ο εκρηκτικός του χαρακτήρας και οι ενίοτε οργισμένες αντιδράσεις του, δεν συνάδουν με το προφίλ που πρέπει να διαθέτει ένας πρόεδρος του Eurogroup.

Κατά την εφημερίδα, η σύγκρουση που σοβεί στους κόλπους του Eurogroup, για το κατά πόσον ο κ. Σόϊμπλε αποτελεί το ενδεδειγμένο πρόσωπο, αντικατοπτρίζει το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις βόρειες χώρες, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του και τάσσονται υπέρ μιας αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, από τις νότιες χώρες, που προτάσσουν την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι νότιες χώρες θεωρούν πως η Γερμανία επιχειρεί να «καπελώσει» την Ευρώπη, προωθώντας την υποψηφιότητα του κ. Σόϊμπλε και ότι θα προτιμούσαν να υπάρξει ένα αντίβαρο -υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα είναι Γερμανός (Ράϊχενμπαχ), ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι επίσης Γερμανός (Ρέγκλιγκ), όπως Γερμανός είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Χόγερ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μοναδική χώρα που θα μπορούσε να θέσει ουσιαστικά προσκόμματα στην υποψηφιότητα Σόϊμπλε είναι η Γαλλία.

Ωστόσο, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν, κατά τη βελγική εφημερίδα, στο ότι ούτε η εν λόγω χώρα θα θελήσει τελικά να παρεμποδίσει την εκλογή του γερμανού υπουργού Οικονομικών στην θέση του προέδρου του Eurogroup. 

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου