Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Αυστρία: Μέτρα πενταετούς λιτότητας ψήφισε η Βουλή

Πρόγραμμα λιτότητας ύψους 27,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, υιοθέτησε το βράδυ της Τετάρτης, το κοινοβούλιο της Αυστρίας. Στόχος των μέτρων είναι να επανέλθει η χώρα σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2016 και με την ελπίδα να ανακτήσει τα τρία Α της βαθμολογίας της από τους οίκους αξιολόγησης. Υπέρ της δέσμης μέτρων ψήφισαν τα δύο κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, οι Σοσιλαδημοκράτες (SPO) και οι Συντηρητικοί (OVP), ενώ η αντιπολίτευση ψήφισε κατά. Αρκετοί εκφράζουν αμφιβολίες για την αποδοτικότητα των νέων μέτρων...

Πηγή: www.ert.gr

Τα πεδία που θα εκφραστούν αυτά τα μέτρα είναι:

1) επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη, από τον οποίο η Αυστρία ελπίζει να συγκεντρώσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, στόχος που μοιάζει μη ρεαλιστικός εξαιτίας της κατηγορηματικής αντίθεσης της Βρετανίας στην επιβολή ενός τέτοιου φόρου, αλλά και των επιφυλάξεων της Γερμανίας.

2)υπογραφή φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία η οποία αναμένεται να αποφέρει στην Αυστρία 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο, όμως  η υπογραφή της δεν είναι ακόμα οριστικοποιημένη.

3)μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποστούν περικοπές.

4)μείωση της χρηματοδότησης των κρατικών εταιρειών και μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλειας-υγείας, από την οποία αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

5) αναμονή εσόδων ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη δημιουργία και την αύξηση φόρων.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Αυστρίας ( Άνω Βουλή) αναμένεται να υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας την Παρασκευή, προτού τα επικυρώσει ο πρόεδρος της χώρας Χάιντς Φίσερ.

Πηγή: www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου