Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Τρόικα: «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την κρίση»

Η Ελλάδα «δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα προβλήματα», αλλά καταγράφει πρόοδο και έχει «καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση», δηλώνει ο Ματίας Μορς, επικεφαλής της τρόικας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου (του 2012) θα μπορούμε να πούμε προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα, δηλαδή εάν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι», λέει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς.

Κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα έχει «καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση της ευρωζώνης», ακόμη και αν αυτό σημαίνει «τη λήψη πολλών ακόμη μέτρων, περισσότερο οδυνηρών επίσης, και αντοχή»... 

Πηγή: www.tanea.gr

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, και αυτό πιθανόν να συμπεριλαμβάνει τους δανειστές της όπως το ΔΝΤ διατύπωσε ο επικεφαλής κρατικού χρέους της Standard & Poor's, Μόριτζ Κρέμερ.

Πιθανόν «να υπάρχει μπροστά μας, δεν προβλέπω σήμερα πότε, άλλη μία αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους», είπε ο αξιωματούχος του διεθνούς οίκου, μιλώντας αργά χθες σε εκδήλωση του London School of Economics.

«Τη στιγμή εκείνη ίσως θα πρέπει να συμμετάσχουν (στην αναδιάρθρωση) οι επίσημοι πιστωτές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Κρέμερ, η προτεραιότητα που έχουν απαιτήσει ορισμένοι πιστωτές, όπως η ΕΚΤ καθιστά δυσκολότερη τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, υποστήριξε ότι αν και η χώρα έχει προχωρήσει σε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί πλήρως η αναδιοργάνωσή της.

Είπε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο και της κατάργησης δημόσιων οργανισμών.

Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου