Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Πέντε φορές περισσότεροι e-banking λογαριασμοί λόγω capital controls

Μια παράπλευρη ωφέλεια, η οποία -εφόσον εμπεδωθεί- μπορεί να συνδράμει στην πάταξη της “μαύρης” οικονομίας, φέρνοντας στην Ελλάδα ετήσια φορολογικά έσοδα τουλάχιστον €1 δις, ανέδειξαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, που επιβλήθηκαν στην αγορά. Αν και τα capital controls δημιούργησαν πολλαπλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, “ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία” καταναλωτές και επιχειρήσεις στράφηκαν στο “πλαστικό” χρήμα και την ηλεκτρονική τραπεζική.

Ενδεικτικό είναι ότι, το μήνα Ιούλιο, πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), με πάνω από 150.000 νέους χρήστες να προστίθενται το συγκεκριμένο μήνα. Επιπλέον, μόνο κατά το μήνα Ιούλιο, εκδόθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 1 εκατ. νέες χρεωστικές κάρτες, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν, κατά μέσο όρο, κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως...

Η έλλειψη κυκλοφορούντος χρήματος οδήγησε σε τόνωση της χρήσης χρεωστικών καρτών, με τον τζίρο σε σημεία υποδοχής χρεωστικών καρτών (POS) να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με πέρυσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενους, αλλά και στους νέους πελάτες καρτών.

Μάλιστα, με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να δεχθούν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, η ζήτηση για εγκατάσταση συσκευών POS εκτοξεύτηκε, ακόμα και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους, όπως μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες (φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντιατρικές κλινικές). Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια, η εγκατεστημένη βάση συσκευών POS στη χώρα θα φτάσει, περίπου, τις 400.000 (υπερδιπλασιασμός από τη σημερινή βάση των 150.000).

Πηγή: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου