Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Reuters: Κλειστό και τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο

Φωτογραφία; Eurokinissi
Κλειστό και την Δευτέρα θα παραμείνει το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κορυφαίες ελληνικές πηγές.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα ανοίξουμε την Δευτέρα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο. Πρόσθεσε ωστόσο: «Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ανοίξουμε την Τρίτη».

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος, επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να ανοίξουν το χρηματιστήριο την Τρίτη...

Το Reuters υπενθυμίζει πως η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχέδιο για την έναρξη των συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών αύριο, Δευτέρα. Ωστόσο, αξιωματούχος του Χ.Α., μιλώντας στο πρακτορείο, σημειώνει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο ώστε να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου και να λάβουμε τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ».

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι εκτός λειτουργίας από τις 29 Ιουνίου, λόγω της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

Οι περιορισμοί που ζητά η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ζητά για διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας να μην υπάρξουν εκροές από το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr το Χρηματιστήριο θα ανοίξει με βάση προγενέστερο σχέδιο που είχαν καταρτίσει οι φορείς της Κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα έχει λίγες παραλλαγές.
Συγκεκριμένα, επανέρχεται ο όρος «παλαιού» και «νέου» χρήματος για τους Ελληνες επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριοι επενδυτές θα μπορούν να προβαίνουν στην αγορά τίτλων, είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα από το εξωτερικό.

Δεν θα μπει σε αυτή τη φάση ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο ανάληψης από τραπεζικούς λογαριασμούς (είχε ακουστεί το ποσό των 5.000 ευρώ). Αντίθετα, θα μπορεί να γίνει χρήση των κεφαλαίων που υπάρχουν στα πιστωτικά υπόλοιπα των επενδυτών.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι με την επανέναρξη λειτουργίας της αγοράς θα διαπραγματεύονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ενώ και για το θέμα αυτό, όσο και για πιθανούς περιορισμούς στη διάρκεια της συνεδρίασης, αναμένονται αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑ έως την Τρίτη το πρωί και πριν το άνοιγμα της αγοράς.

Κύκλοι της αγοράς σημείωναν πως το καθεστώς αυτό αναμένεται να έχει διάρκεια έως μια εβδομάδα και στη συνέχεια να ισχύσει πλήρης άρση των παραπάνω περιορισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου