Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Αναμένεται υπερδιπλασιασμός της παραγωγής ελαιολάδου

Φωτογραφία: Eurokinissi
Η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανακάμψει στο επίπεδο των 300.000 τόνων φέτος, έναντι μόλις 131.900 τόνων την περίοδο 2013-2014 σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της Infobank Hellastat ΑΕ (IBHS) για τον εγχώριο κλάδο της επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου.

Τα ελαιόδεντρα είναι φυσικό να παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγικότητα μετά την περσινή πολύ χαμηλή επίδοση, ενώ θετικά επέδρασαν και οι κλιματολογικές συνθήκες αναφέρει ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst της IBHS...


Επιπλέον, η μεγάλη υποχώρηση παραγωγής που παρατηρούνται σε Ισπανία και Ιταλία, έχουν διαμορφώσει σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα τις εγχώριες τιμές παραγωγού. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στη χώρα μας ήταν 3,09 ευρώ το κιλό, υψηλότερη κατά 24% σε ετήσια βάση.

Πάντως, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης. Η μελέτη αναφέρει ότι οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία κυμαίνονταν στα 5,83 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία στα 3,51 ευρώ το κιλό.

Κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων. Ο όγκος των εξαγωγών διοχετεύεται κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο επεξεργάζεται και επανεξάγεται ως τυποποιημένο.

Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου ακολουθεί πτωτική πορεία. Ειδικότερα, την περίοδο 2013-2014 εκτιμάται στους 171.000 τόνους, εμφανίζοντας την τελευταία πενταετία σωρευτική κάμψη 25%. Η κάμψη της αγοράς προέρχεται κυρίως από τα τυποποιημένα προϊόντα, καθώς περισσότεροι καταναλωτές εμφανίζονται να προτιμούν το χύμα ελαιόλαδο, το οποίο έχει χαμηλότερη τιμή κατά 10%, από το τυποποιημένο. Η κατηγορία χύμα καλύπτει το 75% της ζήτησης.

Σύμφωνα με την κ. Αμπελακιώτη Αντιγόνη, Customer Support Manager της IBHS, «βασικότερη προϋπόθεση ανάπτυξης αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιολάδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 113 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2013 σημείωσε αύξηση 15,7% στα 474,17 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) κατέγραψαν άνοδο 25,4%, φτάνοντας στα 33,56 εκατ. ευρώ ενώ κέρδη προ φόρων (ΚΠΦ) διαμορφώθηκαν στα 8,21 εκατ. ευρώ έναντι 2,22 εκατ. ετυρώ το 2012
 
Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε σε 6,7%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ βελτιώθηκε σημαντικά σε 1,3%. Ο δείκτης των ξένων ως προς τα ίδια κεφάλαια το 2013 αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,1 προς 1 ενώ οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε μέσο διάστημα 3,5 μηνών.
 
Πηγή: www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου