Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Γιούνκερ: Κανείς δε θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω από την ΕΕ

Φωτογραφία: Reuters
"Κανείς δεν μπορεί να θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη" δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόσθεσε πως "η θέλησή μου, η ευχή μου είναι να αποφύγουμε ένα Grexit".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε όλες τις πλευρές να ξαναγυρίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σχολιάζοντας το ελληνικό δημοψήφισμα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι "πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία" ωστόσο δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι "χρειάζεται να κατανοήσουμε τι σημαίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν σαρωτικά όχι, αλλά σε ένα κείμενο το οποίο δεν υφίσταται". Και σημείωσε ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει την ψήφο του ελληνικού λαού...

 "Το μικρό μας εγώ και το μεγάλο δικό μου εγώ" είπε, "θα πρέπει να το βάλουμε σε δεύτερη μοίρα σήμερα και να ασχοληθούμε με το θέμα ( της ελληνικής κρίσης). Όπως και πριν, θεωρώ και θα συνεχίσω να το θεωρώ μέχρι τέλους, ότι το αίτημά μου και η βούλησή μου είναι να αποφευχθεί ένα Grexit, να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είμαι κατά ενός Grexit" τόνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ και πρόσθεσε :

"Υπάρχουν κάποιοι στην ΕΕ που ανοιχτά ή κεκαλυμμένα είναι υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Έχω εμπειρίες από τη ζωή μου. Η εμπειρία είναι ότι οι απλές απαντήσεις είναι συνήθως λανθασμένες απαντήσεις. Είμαι κατά των απλών απαντήσεων.

Για το θέμα της Ευρώπης δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Η Ευρώπη είναι η συνεχής προσπάθεια για συμβιβασμούς και αυτό είναι το καθήκον που έχει θέσει για τον εαυτόν της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό που θα ήθελα είναι: η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος- μικρό κράτος, να μην έχει την εντύπωση ότι θέλουμε να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη. Κάνεις δεν μπορεί να θέλει να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη. Και επειδή έτσι είναι τα πράγματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει το παν για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων" υπογράμμισε.

Πηγή: www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου