Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Νέα πρόταση «κηδεμονίας» από τον Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να προτείνει να τεθούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την επίβλεψη μιας επιτροπής ειδικών, υποστηρίζει το περιοδικό Σπίγκελ στο σημερινό του τεύχος του, επικαλούμενο ένα εσωτερικό υπόμνημα του γερμανικού υπουργείου.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γερμανός υπουργός σκοπεύει να προτείνει τη σύσταση επιτροπών στις οποίες θα συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ελέγχεται η δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών...

Πηγή: www.real.gr

Οι επιτροπές αυτές θα είναι αρμόδιες να επιβλέπουν τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της ευρωζώνης και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επισημαίνουν «ασυνήθιστες εξελίξεις», ικανές να οδηγήσουν σε κρίση.

Το έγγραφο του υπουργείου διευκρινίζει ότι οι επιτροπές θα πρέπει επίσης να επαληθεύουν εάν οι εθνικές οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δηλαδή αν τηρούνται το σύμφωνο σταθερότητας και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού, ένα ερώτημα που τίθεται είναι επίσης αν θα πρέπει να ενισχυθούν οι εξουσίες του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων ο οποίος θα μπορούσε να υποχρεώνει τις χώρες να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς χωρίς οι άλλοι Επίτροποι ή ο πρόεδρος της Επιτροπής να έχουν δικαίωμα αντίρρησης.

Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο που υπογράφηκε στις αρχές Μαρτίου από 25 χώρες (εκτός της Βρετανίας και της Τσεχίας) στοχεύει στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών-μελών της ΕΕ εισάγοντας κανονισμούς και κυρώσεις στην περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου