Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Κύπρου είναι Ρώσος επιχειρηματίας

Χθες πραγματοποιήθηκε μια σημαντική επιχειρηματική και μετοχική αλλαγή στην τράπεζα Κύπρου που προκάλεσε εύλογη απορία.

Μια άγνωστη εταιρία η Odella απέκτησε το ποσοστό του Ταμείου Πρόνοιας και μετά την αύξηση θα ελέγχει το 8,98% της τράπεζας Κύπρου...

Πηγή: www.bankingnews.gr

Ποια είναι η Odella; Πίσω από αυτή την off shore εταιρία βρίσκεται ο  Alexander Abramov γεννήθηκε στην πρώην ΕΣΣΔ το 1959 και είναι ρωσικής υπηκοότητας.  ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης βιομηχανίας χάλυβα της Ρωσίας , από τους πλουσιότερους στην χώρα και βεβαίως άνθρωπος του Πούτιν.
 
Η έλευση του Abramov στην Κύπρου δεν ήταν ξαφνική ενώ ...για λίγο θα ήταν μέτοχος στην Marfin Popular Bank.
 
Πως έχει η ιστορία.
 
Ο Abramov διαθέτει και την Κυπριακή υπηκοότητα και ήθελε καθώς διαθέτει τεράστια περιουσία να αποκτήσει ένα σημαντικό ποσοστό σε Κυπριακή τράπεζα.
 
Αρχικά απέκτησε το 1,7% της Κύπρου. Ήρθε σε επαφή με την Marfin Popular Bank αλλά για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν συμφωνία δεν υπήρξε.
Επανήλθε στην Κύπρου καθώς πέραν από μέτοχος είναι και μεγαλοκαταθέτης.
 
Στόχος του Abramov δεν είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Κύπρου. Δεν θέλει να αποκτήσει ποσοστό πάνω από 10% και δεν ζήτησε συμμετοχή στο ΔΣ.
 

Η κίνηση του Abramov θεωρείται μεγάλης σημασίας επιχειρηματικής, χρηματιστηριακής, πολιτικής.
Σε δηλώσεις του ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, ο άνθρωπος αυτός είναι πελάτης μας και τον ξέρουμε για χρόνια. Μένει στο εξωτερικό, και κινείται μεταξύ Ελβετίας, Λονδίνου και Μονακό», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.
 
Το εμπίστευμα της Odella Resources διαχειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους στη Λεμεσό. Ο Ρώσος επιχειρηματίας φέρεται να έχει άριστες σχέσεις με το management της Τράπεζας, το οποίο και εμπιστεύεται.
 
«Ο επιχειρηματίας έχει τεράστιες επενδύσεις, ορισμένες εκ των οποίων στο χρηματιστήριο του Λονδίνου», είπε ο κ. Ηλιάδης. «Η επένδυση που έκανε στην Τρ. Κύπρου είναι ένα μικρό μέρος του ενεργητικού του», σημείωσε.
 
«Ο επενδυτής έχει άριστες σχέσεις με το management και πιστεύει στις προοπτικές της Τρ. Κύπρου. Επένδυσε μακροπρόθεσμα, και μας ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να κάνει και άλλες επενδύσεις στην Κύπρο». «Δεν έχει εκφράσει καμία επιθυμία να είναι μέλος του ΔΣ της Τράπεζας, είτε αυτός είτε άτομα του κύκλου του», είπε ο κ. Ηλιάδης.
 
Ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας «γνωρίζει τον περιορισμό που υπάρχει για οποιοδήποτε ποσοστό πέραν του 10% σε τράπεζα και δεν έχει πρόθεση να αυξήσει το ποσοστό του».
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχεται για την ακριβή ταυτότητα του νέου μεγαλομετόχου της Τράπεζας, το Συγκρότημα αποφεύγει προς το παρόν να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του, αφού ο ίδιος ο επενδυτής επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.
 
«Ο νόμος επιβάλλει να σεβαστούμε το trust», είπε ο κ. Ηλιάδης.
«Το σημαντικό είναι ότι μπαίνουν κεφάλαια στην κυπριακή οικονομία, που δείχνει εμπιστοσύνη στην Τράπεζα και στην Κύπρο», κατέληξε.

Επισκέφθηκε την  Κύπρο τον Ιούνιο του 2002.
Στις 23.3.2006 του παραχωρήθηκε άδεια μετανάστευσης κατηγορίας «ΣΤ». Υπέβαλε αίτηση για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας με πολιτογράφηση βάσει των περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμων του 2002 – 2009 και τελικά του δόθηκε.

Απόφοιτος του Ινστιτούτου Φυσικής & Τεχνολογίας της Μόσχας,o Abramov  ξεκίνησε την καριέρα του ως φυσικός έρευνας, που ειδικεύεται στα μέταλλα. Στις αρχές του 1990, με μια ομάδα συναδέλφων του ξεκίνησαν τη δική τους επιχείρηση στο χάλυβα ιδρύοντας την εταιρεία Evraz Group.

Μετά την οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας το 1998, αγόρασε τις εταιρείες σιδήρου και χάλυβα και των ανθρακωρυχείων, ενώ σήμερα η  Evraz είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της Ρωσίας. Απασχολεί 125.000 άτομα, ελέγχει περίπου το 22% της συνολικής παραγωγής χάλυβα της Ρωσίας και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2006, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς (ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας Τσέλσι), έγινε συνέταιρος του Αμπράμοφ στην Evraz.

Επίσης ήταν  ο υπεύθυνος της προεδρικής εκστρατείας του Πούτιν το 2002. Επίσης ότι έχει πρόσβαση στο Κρεμλίνο. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

Πηγή: www.bankingnews.gr

1 σχόλιο: