Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Στα 4 τρισ. την ημέρα ο τζίρος της αγοράς συναλλάγματος

Στα τέσσερα τρισεκατομμύρια την ημέρα φθάνει ο συνολικός τζίρος της αγοράς χρήματος σε καθημερινή βάση. Έχει αυξηθεί κατά 20% μέσα στα τρία τελευταία χρόνια.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών διεξήγαγε τριετή έρευνα για τις οικονομικές τάσεις της αγοράς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ανάπτυξη των χρηματαγορών εξαρτάται εν πολλοίς από την ολοένα και αυξανόμενη δύναμη των hedge funds, από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών, από τους κλάδους των ασφαλειών και των τραπεζών στους χρηματιστηριακούς δείκτες και από τους οικονομικούς οίκους που πωλούν και αγοράζουν χρήμα μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών... 

Πηγή: www.bankingnews.gr


Η έρευνα έδειξε ότι το Λονδίνο θεμελιωμένα πια θεωρείται ως το κέντρο των συναλλαγών forex. Οι επενδύσεις στις αγορές συναλλάγματος αντικατέστησαν σε ορισμένες περιπτώσεις τις παραδοσιακές επενδύσεις με τοποθετήσεις σε μετοχές και, σαν αποτέλεσμα, αύξησαν τον τζίρο στην αγορά του χρήματος κατά 48% μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια. “Πρόκειται για ένα πολύ γόνιμο περιβάλλον για επένδυση και οι συμμετέχοντες έχουν ήδη αυξηθεί κατά πολύ”, τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της CLS Bank, επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος.

Το δολάριο εξακολουθεί να είναι φύσει και θέσει το κυρίαρχο νόμισμα της αγοράς αν και η ισχυρότητά του μετριέται στο 90% του peak που έκανε το 2001.

H εικόνα που διαμορφώνει κανείς για την αγορά συναλλάγματος, παρατηρώντας τα στοιχεία της έρευνας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών είναι ενδιαφέρουσα. Το τέλος της άνθησης έφερε και νέες συνήθειες στην αγοραπωλησία χρήματος. Νωρίτερα από το ξέσπασμα της κρίσης, οι επενδυτές αγόραζαν συνάλλαγμα σε μικρά νομίσματα για να το ανταλλάξουν αργότερα με ισχυρά, δολάριο ή γιεν. Η άλλη εναλλακτική επιλογή ήταν να διαθέσουν το αγορασμένο συνάλλαγμα για δομικές επενδύσεις οπότε πάλι ήταν επιβεβλημένη η μετατροπή σε δολάρια. Σήμερα αυτή η τακτική έχει σταματήσει να υφίσταται και οι αγοραπωλησίες νομισμάτων στην αγορά εκτιμώνται ως πολύ πιο άμεσες.

Πηγή: www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό. Όλα αυτά που γίνονται αλληλοσυνδέονται πάντως . Αν κάτσει και σκεφτεί κανείς το πως έχουν αλλάξει τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που γίνονται με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( μετά συγχωρήσεως ), εαν δει κανείς την εξελικτική πορεία στην ισοτιμία νομισμάτων θα καταλάβει ότι το τέλος είναι πάνω - κάτω προβλέψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή