Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Standard and Poor's: Υποβάθμισε σε επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default) τις ελληνικές τράπεζες

Φωτογραφία:  Reuters
Στην υποβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default), προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, μια μέρα μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
 
Eιδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής, της Αlpha Bank, της Εurobank και της Τραπέζης Πειραιώς σε επιλεκτική χρεοκοπία, από CCC προηγουμένως.
 
Όπως εξηγεί ο οίκος, η υποβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αποδίδεται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή capital controls, μετά την άρνηση της ΕΚΤ να αυξήσει το ELA.
 
Tαυτόχρονα ο οίκος υποβάθμισε και την αξιολόγηση του μη εξασφαλισμένου χρέους (senior unsecured debt) των ελληνικών τραπεζών, σε CCC- από CCC προηγουμένως.
 
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει capital controls, διακόπτοντας επί της ουσίας την πρόσβαση των καταθετών στις καταθέσεις τους σε έγκαιρο χρόνο, συνιστά, σύμφωνα με τα κριτήρια της S&P, επιλεκτική χρεοκοπία.
 
Πλέον είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία για τις ελληνικές τράπεζες σε ορίζοντα έξι μηνών, εάν δεν υπάρξει στήριξή τους από τις ευρωπαϊκές αρχές.
 
Για τον λόγο αυτό, συνεχίζουν οι αναλυτές της S&P, η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών είναι μια βεβαιότητα, εάν δεν υπάρξει στήριξη.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου