Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΕΚΤ: Aύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες

Φωτογραφία: Reuters
Σε μια συμβολική κίνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης να αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα που χορηγεί, μέσω του μηχανισμού ELA, στις ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη έδρα της ΕΚΤ. Η αύξηση είναι κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για μια εβδομάδα. Ο Ντράγκι διευκρίνισε πως η σημερινή απόφαση για την αύξηση του ELA είναι συμμετρική προς την απόφαση που είχε ληφθεί προηγουμένως για πάγωμα της έκτακτης χρηματοδότησης. Ο Μάριο Ντράγκι επίσης υπογράμμισε πως η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί βάσει της υπόθεσης ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες η επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί σημαντικά μετά την αποπληρωμή του ομολόγου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...

Νωρίτερα δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters (Ρόιτερς) ανέφερε ότι η έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μπορεί να πείσει την ΕΚΤ να κάνει μία συμβολική κίνηση και να αυξήσει τον ELA, κάτι που θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για να ανοίξουν οι τράπεζες και να επανέλθει κάποια κανονικότητα στην ελληνική οικονομία.

"Η αύξηση της χρηματοδότησης δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιη και θα ήταν σε κάθε περίπτωση περιορισμένη, θέτοντας πιθανόν όρια στις τραπεζικές συναλλαγές", αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει: "Οι αναλήψεις μετρητών αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες, τουλάχιστον έως ότου εγκριθεί το πρόγραμμα βοήθειας και οι τράπεζες πάρουν τουλάχιστον μέρος από τα 25 δισεκ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους".

Πηγές με γνώση του θέματος, δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι η αύξηση του ELA θα εξαρτιόταν από την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο και από τη χορήγηση στην Ελλάδα από την Ευρώπη μίας προσωρινής χρηματοδότησης - "γέφυρας", ύψους 7 δισεκ. ευρώ, που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στην ΕΚΤ τη Δευτέρα (20 Ιουλίου) το ποσό των 3,5 δισεκ. ευρώ (για ομόλογά της που λήγουν) συν τους τόκους.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Οπως αναμενόταν, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσε αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους,  τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Πηγή: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου