Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Economist: Το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια της Ελλάδας

Με πρωτοσέλιδο που τιτλοφορείται «To μέλλον της Ευρώπης στα χέρια της Ελλάδας» ο βρετανικός Economist περιγράφει με γλαφυρές εικόνες τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, τις ουρές στις τράπεζες και την αδυναμία μιας ανεπτυγμένες χώρας να αποπληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, σχολιάζοντας πως η ΕΕ» για πρώτη φορά αντικρίζει όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες οκτώ μέρες».

Πρόκειται για μια τραγωδία το αποτέλεσμα της οποίας -ένα Grexit- δεν επιθυμεί καμία πλευρά, τονίζει το οικονομικό περιοδικό και συνεχίζει: Όμως ολοένα και αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει. Το χάος που θα επικρατήσει είναι η απόδειξη ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είναι καταστροφική, διότι εκτός από την υποτίμηση, οι Έλληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με οικονομική και πολιτική αστάθεια».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «και για την υπόλοιπη Ευρώπη το ρίσκο είναι μεγάλο. Παρόλα αυτά, όσο το δράμα οδηγείται σε αδιέξοδο, τόσο οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν μια απάθεια. Επαναπαύονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική δυσλειτουργική χώρα. Τόσο το παιχνίδι όσο και οι λάθος υπολογισμοί οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο ναυάγιο. Χωρίς την Ελλάδα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η ευρωζώνη θα είναι πιο σταθερή»...

Ο Economist εκτιμά πάρα ταύτα ότι αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη. «Δείτε πέρα από την Ελλάδα και την απειλή μιας διαμάχης εντός Ευρώπης η οποία μοιάζει αναπόφευκτη. Παρόλο που η αποχώρηση της χώρας θα έδειχνε πως το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο, κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει εάν η έξοδος θα οδηγούσε σε παραβίαση των κανονισμών. Και δεν θα αποτρεπόταν μία αναπόφευκτη πόλωση μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων χωρών στο ζήτημα των πακέτων διάσωσης. Εάν το κοινό νόμισμα δεν αντιμετωπίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση, τότε η κρίση αυτή ή μια άλλη θα οδηγήσουν σε άλλες ‘Ελλάδες’, σε άλλες γκάφες , σε άλλες χαμένες εβδομάδες. Με το πέρασμα του καιρού, το ευρώ αλλά και η ίδια η ευρωζώνη θα καταστραφούν».

Στη συνέχεια ο Economist αναφέρεται στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια αξιολόγηση των προτάσεων των δανειστών, την ώρα που οι εταίροι διαμηνύουν ότι πρόκειται για ερώτημα παραμονής ή όχι στην Ευρώπη. «Το ‘ναι’ ενδεχομένως να σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, ωστόσο μπορεί οι Έλληνες να τον εκλέξουν εκ νέου» προσθέτει.

«Σε αληθινούς αριθμούς, η Ελλάδα ξεμένει από λεφτά. Η ΕΚΤ αρνείται να δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη ρευστότητα στις τράπεζες οι οποίες παραπαίουν… Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της ύψους 3,5 δις ευρώ έναντι της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, η πίεση θα αυξηθεί και μπορεί να αποσυρθεί η σημερινή στήριξη» σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «H κυβέρνηση σύντομα θα αρχίσει να εκδίδει ΙΟUs (σ.σ. έγγραφα-τίτλοι που θα εκδίδει το Δημόσιο, τα οποία θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους), που θα αποτελούν παράλληλο νόμισμα… Τα επόμενα βήματα απαιτούν σκέψη και δεξιότητες – ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει τίποτε από τα δύο».

Εξαπολύοντας πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει ότι είναι ανάγκη η χώρα να αλλάξει πρωθυπουργό και κυβέρνηση.

«Το ηθικό δίδαγμα της ελληνικής καταστροφής είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αντιφάσεις του ευρώ σήμερα, ή να υποστούν τις συνέπειες σε πιο καταστροφικές περιστάσεις» καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου