Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Αδιάλειπτη η πτώση στην αγορά της Κίνας

Τρέχουν για να αναστείλουν τις μετοχές τους οι κινεζικές εταιρείες, σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν τις αποτιμήσεις τους από το πρόσφατο sell off, το οποίο παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Πεκίνου, δε φαίνεται να έχει σταματημό...

Το Πεκίνο την Τετάρτη εισήγαγε νέα μέτρα για να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, καθώς οι κινεζικές μετοχές έχουν υποστεί απώλειες άνω των 2,4 τρις δολαρίων. Η αρχή κεφαλαιαγοράς έδωσε το πράσινο φως στη κρατική κινεζική εταιρεία μετοχών να αυξήσει τις αγορές της ως προς τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ μία μέρα νωρίτερα η εταιρεία προχώρησε και σε αγορές blue chips, για να σταθεροποιήσει τη αγορά.

Ωστόσο αποδείχτηκε άλλη μία ανεπιτυχής προσπάθεια καθώς και άλλες π εισηγμένες  έσπευσαν  σήμερα να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους , με τον αριθμό να ανέρχεται πλέον στο 40% των εισηγμένων, στην αρχή της συνεδρίασης.

Μέχρι στιγμής πάνω από 1200 κινεζικές εταιρείες από τις 2,808 έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους από την αρχή της εβδομάδας.

Στο ταμπλό, ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες της τάξης του 6,25%, με τις απώλειες να φτάνουν στο 8,2% στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες άνω του 7,5%.

Το κλίμα ρευστοποιήσεων δεν μπόρεσε να αφήσει ανέπαφο και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Hang Seng σημειώνει απώλειες  4,42%, ενώ οι κινεζικές μετοχές τύπου Η που διαπραγματεύονται εκεί, υποχωρούν  4,89%.

Το sell off στην Κίνα, σε συνδυασμό με το τελεσίγραφο που πήρε η Ελλάδα χτες να αποφασίσει μέχρι την Κυριακή για την παραμονή της ή όχι στη ζώνη του ευρώ, πάγωσε οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάληψης κινδύνου σε όλο το φάσμα των ασιατικών αγορών  και της Αυστραλίας.

Στο τέλος του χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι "το μαύρο σενάριο" δεν μπορεί να αποκλειστεί και συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για ένα σενάριο Grexit.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες άνω του 2,5% στις 19.807,46 μονάδες και ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 3% χαμηλότερα στις 1.587,71 μονάδες. Στην Ινδία, ο δείκτης Sensex σημειώνει πτώση 1,38%, ο STI στη Σιγκαπούρη υποχωρεί 1,04% και ο Kospi στη Ν. Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 1,77% χαμηλότερα στις 5.483 μονάδες.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου