Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Μόνο με πιστωτική οι αγορές στα νησιά για ποσά άνω των 70 ευρώ

Φωτογραφία: Eurokinissi
Αγορές μόνο με πιστωτική στα νησιά για ποσά άνω των 70 ευρώ  προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι την Τετάρτη.

Αναλυτικά η ρύθμιση

Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου, στις περιοχές της παρ.4 του άρθρου 21 του ν.2859/2000, με πληθυσμό άνω των τεσσάρων χιλιάδων εκατό (4.100) μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε εβδομήντα (70) ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα...

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.» β. Στο άρθρο 20 του ν.3842/2010 προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής: «8. Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2,3 και 7 του παρόντος άρθρου και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (ebanking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.

Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ρυθμίζεται η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης της παρούσας παραγράφου, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ.»

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 τα νησιά με πάνω από 4.100 κατοίκους είναι τα εξής: 
Κρήτη, Εύβοια, Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Κως, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Αίγινα,  Άνδρος, Τήνος,  Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος,

Τουριστικά νησιά κάτω από 4.100 κατοίκους είναι: 
Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Φούρνοι, Αντίπαρος, Φολέγανδρος. 
Πηγή: www.newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου