Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ακυρώνεται η Σύνοδος Κορυφής των 28

Φωτογραφία: Reuters
Την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Όπως αναφέρει, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί κανονικά και "θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την Ελλάδα".

Η αδυναμία συμφωνίας στο επίπεδο της Ευρωζώνης είναι, ουσιαστικά, η αιτία για την προσωρινή αναβολή της Συνόδου Κορυφής των 28. Η ανακοίνωση από τον κ. Tusk ότι αναβάλλεται η Σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. των 28, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτή τη διάσταση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη λύση για το ελληνικό πρόγραμμα...

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι μόνο στην περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, θα ακολουθήσει μία νέα Σύνοδος Κορυφής των 28. Και αυτό, πάλι, εξαρτάται από το είδος της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει.
 
Με άλλα λόγια, το αν δηλαδή θα χρειαστεί μια απόφαση των 28 για να νομιμοποιήσει την "εισήγηση" των χωρών της Ευρωζώνης, εφ’ όσον αυτή συνδέεται με πρόταση η οποία δεν εμπίπτει στα όρια του νομικού κεκτημένου. Κάτι τέτοιο μπορεί να νοηθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αποφάσεις που συνδέονται με τις διάφορες εκδοχές που έχουν αποτυπωθεί στο "κείμενο" των προτάσεων Σόιμπλε.

Προς το παρόν το νομικό τμήμα της Κομισιόν έχει επεξεργαστεί κάθε ενδεχόμενο, ώστε να είναι δυνατή η νομιμοποίησή του από μία απόφαση της Συνόδου των 28, η οποία θα δημιουργεί από μόνη της νέο νομικό κεκτημένο.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου