Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Αλαλούμ με το TAXISnet

Χαμένα τα έχουν οι φοροτεχνικοί, αλλά και στους φορολογούμενοι, με την ανεπαρκή λειτουργία του συστήματος TAXIS.

Καθημερινά διαπιστώνονται λάθη, παραλείψεις, διαγραφές ή διπλοεγγραφές και άκρη δε βρίσκει κανείς. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως στοιχεία ακινήτου που τους ζητείται να διορθωθούν είναι διαφορετικά από αυτά που υπήρχαν στο αρχικό χειρόγραφο έντυπο Ε9, ενώ σύνηθες είναι το φαινόμενο ένα ακίνητο να απεικονίζεται πάνω από μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει η απαραίτητη διόρθωση, μπορεί να πληρωθεί φόρος δύο φορές...

Πηγή: www.iefimerida.gr

Και ο Γολγοθάς δε σταματά εκεί, αφού δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να διορθώσουν λανθασμένες δηλώσεις, γιατί δεν τις δέχεται το σύστημα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως μόνο ηλεκτρονικά και μόνο μέσω TAXISnet θα γίνονται δεκτές οι δηλώσεις των 700.000 φορολογούμενων που είναι μισθωτοί και έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Οσοι δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης, το υπουργείο Οικονομικών θα τους ενημερώσει με συστημένη επιστολή προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα taxisnet και να υποβάλλουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά.

Οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Ιουνίου 2012.

Από την πλευρά τους πάντως οι φοροτεχνικοί καταγγέλλουν πως έχουν πρόσβαση στο σύστημα μόνο για 8 ώρες κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν όλους τους φορολογούμενους, ειδικά όταν πρόκειται για το Ε9.

Γι αυτό το λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητά την επιστροφή στη χειρόγραφη υποβολή του εντύπου. Αναλυτικά, αναφέρει ότι: «Τις τελευταίες ημέρες είναι κοινά αποδεκτό ότι κάθε προσπάθεια για εύρυθμη ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 είναι καταδικασμένη (16 ώρες το 24ωρο). Δεν εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους, ακόμη και ηλεκτρονικά υποβληθέντα Ε9 για μεταβολές στις χρήσεις μέχρι και 2009 δεν συμπεριλαμβάνονται στην «εικόνα» που εμφανίζει η σχετική βάση δεδομένων για το «περιουσιόλογιο» των φυσικών προσώπων.

Όμως, σας παρακαλούμε και ζητούμε να αποφασίσετε και να ανακοινώσετε άμεσα την δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής στις Δ.Ο.Υ. των λίγων Ε9, που αφορούν μεταβολές εντός του 2010, προκειμένου να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε πολύτιμο χρόνο για την υλοποίηση των υπολοίπων φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων».

Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου