Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Facebook: Όλα έτοιμα για τη δημόσια εγγραφή της χρονιάς

Η πλέον πολύφερνη νύφη της χρονιάς βρήκε σπίτι, και το μόνο που απομένει για να προχωρήσει ο γάμος είναι να διευκρινιστεί η προίκα της, που σε κάθε περίπτωση αναμένεται να γράψει ιστορία. Ο λόγος βεβαίως για την επικείμενη δημόσια εγγραφή του Facebook, πιθανότατα το γεγονός της χρονιάς για την αμερικανική κεφαλαιαγορά, με την εταιρεία να ανακοινώνει την απόφαση της να ενταχθεί στο ταμπλό του Nasdaq.

Ο θόρυβος γύρω από την είδηση είναι άκρως ενδεικτικός της αδημονίας που έχει δημιουργηθεί για οτιδήποτε αφορά το πολύκροτο IPO του πιο λαμπερού αστεριού της Σίλικον Βάλει. Και η διοίκηση της εταιρείας γνωρίζει πώς να κρατά το ενδιαφέρον των επενδυτών ζωντανό, τροφοδοτώντας την αγορά με ειδήσεις σταγόνα-σταγόνα. Έτσι, λοιπόν, πλέον γνωρίζουμε ότι η μετοχή της εταιρείας θα διαπραγματεύεται στο Nasdaq με το σύμβολο FB, όπως γνωρίζουμε ότι η δημόσια εγγραφή θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα, με το μόνο αναπάντητο ερώτημα να είναι η ακριβής ημερομηνία...

Πηγή: www.exipno.gr

Βεβαίως, η ένταξη στο τεχνολογικό δείκτη της Wall Street, δίπλα σε κολοσσούς του κλάδου όπως η Apple, η Microsoft, και η Google, ήταν το πλέον λογικό. Όμως, όλο το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο μαινόταν μια ανελέητη μάχη μεταξύ του Nasdaq ΟΜΧ Group και του NYSE, που φαίνεται ότι διεξήγαγε μια άκρως επιθετική εκστρατεία προσέγγισης προκειμένου να «κλέψει» την εταιρεία και να δημιουργήσει μια νέα παράδοση στον ιντερνετικό κλάδο. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι το NYSE είχε καταφέρει να εντάξει στις τάξεις του από τις αρχές της χρονιάς έτερες ανερχόμενες εταιρείες του κλάδου όπως η LinkedIn, η Pandora και η Yelp.

Η εταιρεία υπέβαλε τα χαρτιά της για να προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή της τη 1η Φεβρουαρίου, θέτοντας σαν στόχο να συγκεντρώσει 5 δισ. δολάρια. Όμως, το τελικό ποσό αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς η δημόσια εγγραφή του πιο διάσημου δικτύου κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται από τώρα απολύτως βέβαιο ότι θα γράψει ιστορία, σπάζοντας το ρεκόρ που κατέχει η Google από το 2004. Μάλιστα, οι τρεις κορυφαίοι αμερικανικοί όμιλοι που διαχειρίζονται την δημόσια εγγραφή, η Morgan Stanley, η JP Morgan και η Goldman Sachs εκτιμούν ότι η αξία της εταιρείας θα ξεπεράσει τα 100(!) δισεκατομμύρια δολάρια.

Πραγματικά, χθες κατά τη τελευταία διαπραγμάτευση της μετοχής του Facebook στη δευτερογενή αγορά –η διαπραγμάτευση σταματά εν όψει του IPO- η τιμή της έκλεισε στα 43,50 δολάρια, που αποτελεί νέα τιμή ρεκόρ για μετοχή της SecondMarket. Με τη τιμή δε, αυτή, η αξία της εταιρείας αποτιμάται στα 109 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα λίαν εντυπωσιακό ποσό που προφανώς θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τους πιθανούς επενδυτές της επικείμενης δημόσιας εγγραφής.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το 2011 η διοίκηση του Facebook, τα έσοδα της επιχείρησης αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 88%(!), φτάνοντας τα 3,71 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά της κέρδη άγγιξαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση ύψους 65% σε σχέση με το 2010. Και βέβαια τα έσοδα της συνεχίζουν να αυξάνονται, μαζί με τον συνολικό αριθμό των χρηστών της, ο οποίος έχει αισίως ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: www.exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου