Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Φορολογούνται, με διμερή συμφωνία, οι καταθέσεις Αυστριακών στην Ελβετία

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Τη συμφωνία για φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Αυστριακοί σε ελβετικές τράπεζες υπέγραψαν στη Βέρνη οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, θέτοντας έτσι σε κίνηση τις διαδικασίες για να εφαρμοστεί από το 2013 πλαίσιο ανάλογο με τους Βρετανούς Γερμανούς καταθέτες στα ελβετικά ιδρύματα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν η Αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ και η Ελβετή πρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ. Η συμφωνία αποτελείται από δύο βασικά μέρη: Το πρώτο είναι η εφάπαξ φορολόγηση με συντελεστή μεταξύ σε 15% και 38% -κάπως ευνοϊκότερο για τις ελβετικές τράπεζες σε σύγκριση με τις συμφωνίες με Βρετανία και Γερμανία- για μη καταβληθέντες φόρους και το δεύτερο και βασικότερο η φορολόγηση μελλοντικά των ετήσιων τόκων των καταθέσεων με συντελεστή 25%...

Πηγή: www.in.gr

Μετά τη υπογραφή της συμφωνίας για τη φορολόγηση λογαριασμών Αυστριακών στην Ελβετία, θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσής της στην Ελβετία και στην Αυστρία, με στόχο, αφού τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013, να αποδείξει την πλήρη αποτελεσματικότητά της εντός του έτους.

Η Αυστρία έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό της για το 2013 και στο πλαίσιο του «πακέτου λιτότητας» ύψους 27 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια και την είσπραξη ενός δισ. ευρώ από αυτό τον φόρο «μαύρου χρήματος». Είναι όμως ακόμη ασαφές ποιό θα είναι το ποσό που πραγματικά θα εισπραχθεί το 2013, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η στάση των καταθετών (μέρος των οποίων μπορεί να έχουν μεταφέρει μέχρι τότε τις καταθέσεις τους σε «φορολογικούς παραδείσους»).

Τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων, που θα είναι υποχρεωτικός για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται στην Αυστρία, υπολογίζεται να ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης, το ποσό των χρημάτων Αυστριακών που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες πρέπει να ανέρχεται σε 15 έως 20 δισ. ευρώ.

Της συμφωνίας, που υπέγραψε σήμερα η χώρα του με την Ελβετία, υπεραμύνθηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας, Ράινχολντ Μίτερλενερ, ο οποίος, σχολιάζοντας τη σχετική κριτική που διατυπώθηκε από διάφορες πλευρές, επισήμανε πως είναι καλύτερο ο προβληματισμός να «λύνεται περίπου σωστά» από το «να μην λύνεται απολύτως σωστά».

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου