Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Αναμένεται σημαντική αύξηση του τουρισμού από Ρωσία


Από την αγορά της Ρωσίας έρχονται τα μόνα θετικά μηνύματα για τη φετινή τουριστική χρονιά , μία αγορά η οποία αναμένεται να καταγράψει σημαντικές αυξήσεις για δεύτερο συνεχόμενο έτος, όπως διαπιστώνουν οι τουριστικοί φορείς, μετά από επαφές με τους μεγαλύτερους tour operators της Ρωσίας στην τουριστική έκθεση της Μόσχας MITT.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο εισερχόμενος τουρισμός από τη συγκεκριμένα αγορά θα αυξηθεί κατά 30%-40% το 2012, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι από την πρεσβεία της Μόσχας έχουν εκδοθεί 19% περισσότερες βίζες...


Παράλληλα το ταξιδιωτικό γραφείο που διακινεί το μεγαλύτερο ποσοστό Ρώσων τουριστών στη χώρα μας εκτιμά ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία θα αυξηθεί κατά 50%-60%. Ενδεικτικά, εκπρόσωπος του γραφείου Μουζενίδη αναφέρει «το 2010 με το γραφείο μας έκλεισαν 94.000 Ρώσοι, αριθμός που το 2011 εκτοξεύτηκε στους 194.000 το 2011. Για το 2012 υπολογίζουμε 350.000 άτομα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα το 2011 υποδέχθηκε περίπου 650.000 Ρώσους τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στη σημαντική αυτή αύξηση συνέβαλε η επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης Visa το 2010. Τα παραπάνω μεγέθη είναι ενδεικτικά της δυναμικής που διαθέτει η ρωσική αγορά, με την προϋπόθεση να απλοποιηθεί περαιτέρω η έκδοση θεωρήσεων και να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη με τη βίζα Σένγκεν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, εντός μιας 5ετίας στην Ελλάδα έφτασαν 2 εκατομμύρια Ρώσοι, όταν στη γειτονική Τουρκία, που δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, άγγιξαν τα 14 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς η διαδικασία παραμένει χρονοβόρα, ενώ το γεγονός ότι η πολιτική προσκόμισης δικαιολογητικών δεν είναι ενιαία σε όλη τη Ρωσία και δυσχεραίνει την κατάσταση. Ο παράγοντας «χρόνος» είναι ακόμα πιο σημαντικός αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού το 75% των Ρώσων «κλείνουν» τις διακοπές τους μόλις δύο εβδομάδες πριν την αναχώρησή τους.

Πάντως, το ζήτημα της έκδοσης βίζας απασχόλησε πρόσφατα και το υπουργείο Τουρισμού, με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων του προσωπικού στα προξενεία της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς οι ενδιαφερόμενοι τουρίστες. Για το θέμα ο κ. Γερουλάνος ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών για να επιβεβαιώσει ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Πηγή: www.opinionpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου