Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Λιγότερους φόρους πληρώνουν οι πλούσιοι Βρετανοί

Περίπου το 6% των πλουσιότερων ανθρώπων στη Βρετανία αξιοποίησαν τις φοροαπαλλαγές για να μειώσουν το φορολογικό συντελεστή τους σε λιγότερο από 10%, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι καταδεικνύουν την ανάγκη το φορολογικό σύστημα να καταστεί δικαιότερο.

Η απόφαση που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Τζορτζ Όσμπορν να μειώσει το ποσοστό της φοροαπαλλαγής για δωρεές και αγαθοεργίες στο 25% του εισοδήματος προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες τόσο από τις τάξεις του Συντηρητικού κόμματος όσο και από φιλανθρωπικές οργανώσεις, που εκτίμησαν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα μειώσει σημαντικά τις δωρεές...

Πηγή: www.pathfinder.gr

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το 3% των ανθρώπων με έσοδα από 1 ως 5 εκατ. λίρες κατέβαλε φόρο με συντελεστή κατώτερο του 10% το οικονομικό έτος 2010-2011.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 4% εάν συμπεριληφθούν όσοι είχαν εισόδημα από 5 ως 10 εκατ. λίρες και στο 6% μαζί με εκείνους που είχαν εισόδημα υψηλότερο από 10 εκατ. λίρες.

Στην Βρετανία όσοι έχουν έσοδα ως και 34.370 λίρες υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 20%, ενώ όσοι έχουν έσοδα πάνω από 150.000 υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 50%, που πάντως θα μειωθεί στο 45% από τον Απρίλιο του 2013.

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε ότι τα δεδομένα αντανακλούν τη σημασία που έχει η κίνηση της κυβέρνησης να μειώσει τις απαλλαγές φόρου από τις δωρεές, τονίζοντας πως δείχνουν ότι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα καταβάλλουν φόρους με υψηλότερο συντελεστή από τους εκατομμυριούχους.

"Θέτουμε όρια στις απαλλαγές και αυτά τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα γιατί είναι δίκαιο να θέσουμε όριο στις φοροαπαλλαγές και στους πλούσιους", είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Επικριτές του μέτρου της επιβολής πλαφόν στις φοροαπαλλαγές για τις δωρεές λένε ότι η πολιτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη πολιτική των Τόρις, που ενθαρρύνουν τον εθελοντισμό και τις φιλανθρωπίες.

Το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και όσους κάνουν δωρεές το επόμενο διάστημα για να περιοριστούν οι συνέπειες του μέτρου αυτού.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου