Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Γερμανοελβετική συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων

Φωτογραφία: Reuters
Συμφωνία που θα αναγκάσει, εφ' όσον επικυρωθεί, τους γερμανούς κατόχους τραπεζικών λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες να πληρώσουν φόρο όχι μόνο για τους τόκους που αποκομίζουν αλλά και για τα κεφάλαια των κρυφών καταθέσεών τους στην Ελβετία, υπέγραψαν την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών Μίκαελ Αμπούλ και ο πρέσβης της Γερμανίας στη Βέρνη Πέτερ Γκότβαλντ.

Όπως γράφει η «Wall Street Journal», οι δύο πλευρές ελπίζουν με τη συμφωνία αυτή να τερματιστεί η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών με αφορμή τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής οικονομικά εύρωστων γερμανών πολιτών που εκμεταλλεύονται το περιβόητο τραπεζικό απόρρητο των ελβετικών τραπεζών...

Πηγή: www.tovima.gr

Με βάση την τελική συμφωνία που υπεγράφη και η οποία αποτελεί το επιστέγασμα καρποφόρων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, «οι Γερμανοί επενδυτές θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ενώ το Βερολίνο θα εισπράξει φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ από τις επενδύσεις Γερμανών στην Ελβετία».

Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Εβελίν Βίντμερ-Σλουμπφ, δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη είναι αμοιβαίως επωφελής, αλλά η «WSJ» θεωρεί ότι δύσκολα ο γερμανός ομόλογός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα εξασφαλίσει την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι αντιτίθενται στους όρους της.

Η αμερικανική εφημερίδα θα έχει προφανώς τις πληροφορίες της. Αντιρρήσεις, πάντως, πρέπει να έχουν και κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα της επιχειρηματικής τάξης της Γερμανίας και καθώς εμφορούνται από νεοφιλελεύθερες απόψεις τάσσονται αναφανδόν κατά οποιασδήποτε φορολόγησης.

Σημειωτέον ότι Βερολίνο και Βέρνη συμφώνησαν τη φορολόγηση των μη δηλωμένων καταθέσεων γερμανών πολιτών με συντελεστές από 21% έως 41%, καθώς τα κεφάλαια αυτά θα θεωρηθούν από τη γερμανική κυβέρνηση ως μη φορολογημένα.

Αρχικώς οι δύο πλευρές συζητούσαν η φορολόγησή τους να κυμανθεί από 19% έως 34%. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών που θα αποκομίζουν στο μέλλον οι Γερμανοί από τις καταθέσεις τους στην Ελβετία με συντελεστή 26,4%.

Οι Γερμανοί που κληρονόμησαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία μπορούν να επιλέξουν είτε να δηλώσουν δημοσίως τους λογαριασμούς αυτούς και να πληρώσουν τον φόρο που θα υπολογιστεί με συντελεστή από 21% έως 41% είτε να διατηρήσουν την ανωνυμία τους αλλά να καταβάλουν φόρο με συντελεστή άνω του 50%. 

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου