Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Κατά 37% αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2011

Την υψηλότερη αύξηση εξαγωγών μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε σημείωσαν Ελλάδα και Εσθονία , καθώς σε σχέση με το 2010 η αξία τους αυξήθηκε κατά 37%, πολύ υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο που ήταν 11,3%.

Παρά τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα χαμηλά στην κατάταξη στην 20ή θέση, κάτω από την Σλοβενία και πάνω από τη Λιθουανία.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε το 2011 σε 22,4 δισ. ευρώ αποτελώντας το 10,4% του ΑΕΠ, έναντι ποσού 7,2% το 2010...

Πηγή: www.skai.gr

Ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές εξαγωγές - παρά το άνοιγμα των αγορών - συνεχίζουν να έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Οι επτά στους δέκα σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα αφορούν χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα το 2012.

Σε ό, τι αφορά στους 10 κυριότερους ελληνικούς εξαγωγικούς κλάδους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το 2010, προκύπτει ότι οι κλάδοι όπου υπάρχει αύξηση του μεριδίου αγοράς των ελληνικών εξαγωγών στον κόσμο και αύξηση των παγκόσμιων εισαγωγών ήταν οι νωποί καρποί και φρούτα , τα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα και τα ψάρια και ιχθυηρά. 

Πηγή: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου