Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

H Κίνα φτιάχνει το δικό της ΔΝΤ

Σε μια προσπάθεια απεμπλοκής από το δυτικόφιλο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη δημιουργία ενός νέου δικού της μηχανισμού στήριξης η Κίνα σε συνεργασία με χώρες της Ασίας στηρίζει με νέα κεφάλαια το ασιατικό αποθεματικό ταμείο Chiang Mai Initiative Multilateralization που δημιουργήθηκε το 2010. Η προσπάθεια αυτή βρίσκει συμμάχους την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και άλλα δέκα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας. Από την πλευρά της η Κίνα διαμηνύει ότι στόχος είναι η άμεση και ορθή αντιμετώπιση των κρίσεων...

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Οι συνθήκες ανά τον κόσμο είναι ήδη τεταμένες αν αναλογιστεί κανείς πως η παγκόσμια οικονομία εξήλθε, όπως εξήλθε, από χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ το 2008 και μεταφέρθηκε σε κρίση χρέους ειδικά στην Γηραιά Ήπειρο. Κίνα και άλλες αναδυόμενες χώρες της Ασίας συνέβαλαν στην εξομάλυνση της διεθνής κρίσης και πολλές είναι ο φορές που τους ζητήθηκαν έξτρα κεφάλαια για στήριξη του συστήματος. 

Παρόλα αυτά δεν κατέχουν ακόμα τα υψηλότερα αξιώματα στους παλιούς δυτικούς μηχανισμούς και είναι και αμφίβολο αν θα συμβεί. Επιπλέον προσπαθούν να ακολουθήσουν ένα δρόμο αυτονομίας και να δημιουργήσει μηχανισμούς στήριξης όπως το EFSF, ESM κλπ. Τα κεφάλαια του Chiang Mai Initiative Multilateralization υπολογίζεται να διαμορφωθούν στα 240 δισ. 

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου