Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Συγχωνεύονται οι ισπανικές CaixaBank και Banca Civica

Φωτογραφία: Reuters
ΣΤΗ δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων οδήγησε η εξαγορά της Banca Civica από την CaixaBank έναντι του ποσού των 977 εκατ. ευρώ. Με αυτή την εξαγορά δημιουργείται ένας πραγματικός τραπεζικός κολοσσός –ο οποίος θα διατηρήσει την επωνυμία CaixaBank– με 14 εκατ. πελάτες, περιουσιακά στοιχεία ύψους 342 δισ. ευρώ, καταθέσεις 179 δισ. ευρώ, ενώ έχει παράσχει δάνεια ύψους 231 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι την ανακοίνωση της συγχώνευσης μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα ήταν η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), με περιουσιακά στοιχεία αξίας 340 δισ. ευρώ...

Πηγή: www.express.gr

Σημειώνεται ότι η Banca Civica δημιουργήθηκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα μέσω της συγχώνευσης τεσσάρων προβληματικών περιφερειακών τραπεζών, των περίφημων cajas, οι οποίες κατέρρευσαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η ισπανική κυβέρνηση –τόσο η νυν όσο και η προηγούμενη– είχε ουσιαστικά «διατάξει» τις cajas να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, καθώς το Δημόσιο δεν είχε τη δυνατότητα να τις σώσει.

Η συμφωνία για τη δημιουργία του νέου κολοσσού αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του γ'Α τριμήνου και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση του ποσού των 540 εκατ. ευρώ έως το 2014. «Η συγχώνευση θα βοηθήσει ώστε να συνεχιστεί η απαραίτητη αναδιάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου και δημιουργεί έναν όμιλο που θα έχει ηγετικό ρόλο όχι μόνο σε αρκετές επαρχίες αλλά και στο σύνολο της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση της CaixaBank. Σημειώνεται ότι η νέα τράπεζα θα «ενώσει» 5.200 υποκαταστήματα της CaixaBank με τα 1.400 της Banca Civica, ενώ θα είναι ο κυρίαρχος χρηματοπιστωτικός όμιλος σε Καταλονία, Ανδαλουσία, Ναβάρα, Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο, η παρουσία σε επίπεδο “γεωγραφίας”, η ποιότητα του εργατικού δυναμικού, η ποιότητα των πελατών της CaixaBank είναι ταυτόσημα με αυτά της Banca Civica. Είμαι βέβαιος ότι η ένωση θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών που θα απολαμβάνουν τα 14 εκατ. πελάτες μας», υποστήριξε ο Ίσιντρο Φάινε, πρόεδρος της CaixaBank. Επίσης υποστήριξε ότι «η συγχώνευση θα προσφέρει υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους και των δύο ομίλων».

Η διοίκηση της CaixaBank διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά χωρίς κρατική βοήθεια και ότι θα επιστρέψει στο ισπανικό Δημόσιο το ποσό των 977 εκατ. ευρώ εντός 12 μηνών μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Το ποσό αυτό αφορά δάνειο που είχε λάβει η Banca Civica από το ισπανικό Δημόσιο.

Πηγή: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου