Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Διολίσθηση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση

Τη διολίσθηση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση υποδηλώνουν τα προσωρινά στοιχεία της έρευνας της εταιρίας Markit για τον Μάρτιο, τα οποία αφορούν στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Από την επεξεργασία του 85% των απαντήσεων που έδωσαν οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έρευνα προκύπτει ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2012, αν και σε μικρότερη έκταση από το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σηματοδοτώντας την επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης σε τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης της παραγωγής...

Πηγή: www.ant1online.gr

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, ο οποίος ανιχνεύει την εξέλιξη της δραστηριότητας στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, υποχώρησε τον Μάρτιο στις 48,7 μονάδες από 49,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η παραγωγή τόσο της βιομηχανίας όσο και του τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκαν τον Μάρτιο, αν και ο ρυθμός της μείωσης ήταν πολύ μέτριος. Η παραγωγή αυξήθηκε οριακά στη Γερμανία και μειώθηκε ελαφρά στη Γαλλία, ενώ συρρικνώθηκε έντονα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit  Κρις Γουίλιαμσον έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή εισήλθε και πάλι σε ύφεση, καθώς η παραγωγή έχει μειωθεί τόσο στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 όσο και στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Η συρρίκνωση είναι επί του παρόντος πολύ ήπια, με τον δείκτη PMI να σηματοδοτεί μία μείωση του ΑΕΠ περίπου 0,1% - 0,2% και την άνοδο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών να δίνει ελπίδα ότι οι συνθήκες μπορεί να βελτιωθούν ξανά αργότερα μέσα στον χρόνο.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται σαφώς στη μείωση του κόστους, με την απασχόληση να μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό την τελευταία διετία, καθώς οι εισροές νέων εργασιών συνέχισαν να επιδεινώνονται, αντανακλώντας την αδύναμη ζήτηση σε όλη την περιοχή. Ακόμη και στη Γερμανία οι προσλήψεις σχεδόν «πάγωσαν», λόγω της περαιτέρω υποχώρησης των παραγγελιών για νέες εργασίες, υποδηλώνοντας ότι εξατμίζεται η σύντομη βελτίωση στις επιχειρηματικές συνθήκες στην αρχή του έτους. Οι γαλλικές επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση της δραστηριότητας για πρώτη φορά σε 4 μήνες και την πρώτη μείωση στα επίπεδα απασχόλησης από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Γερμανία και η Γαλλία φαίνεται να έχουν αποφύγει την επιστροφή τους στην ύφεση, αλλά μόνο οριακά. Στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης η κατάσταση είναι χειρότερη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση να υποχωρούν και πάλι έντονα τον Μάρτιο. Η περαιτέρω μείωση του PMI είναι σαφώς απογοητευτική, μετά τη σύντομη επιστροφή στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο, και υποδηλώνει ότι οι πολιτικοί θα χρειασθεί να αναζητήσουν τρόπους για να αναζωογονήσουν την οικονομική ανάπτυξη και πάλι στην περιοχή».

Πηγή: www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου