Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Οι επαγγελματικοί κλάδοι που «αντέχουν» στην κρίση

Και όμως, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που η οικονομική κρίση τους ωφέλησε. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι δημοσιεύονται σε έρευνα του ΙΟΒΕ και προέρχονται από πρόσφατη μελέτη που ολοκλήρωσε ο συγκεκριμένος οργανισμός για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Οι 5 κλάδοι που αντέχουν στην κρίση, σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, υπεύθυνο ερευνών του ΙΟΒΕ,  που άντεξαν και έχουν προοπτικές είναι:

1. Τρόφιμα και Ποτά: Πολλές εταιρείες ενίσχυσαν το μερίδιό τους στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν...

Πηγή: www.citypress.gr

2. Χημικές ουσίες και προϊόντα: Ο κλάδος αναπτύσσεται σταθερά την τελευταία 10ετία. Αυξανόμενη είναι η ζήτηση σε Κίνα και Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία αλλά και βαλκανικές χώρες όπως τα Σκόπια, η Σερβία και η Αλβανία.

3. Εξαγωγή δομικών υλικών: Η κατασκευή τούβλων και πλακιδίων σημείωσε σημαντική αύξηση. Η ζήτηση από την ΕΕ φθίνει αλλά υπάρχει κατακόρυφη βελτίωση σε άλλα κράτη με κορυφαία περίπτωση τη Ρωσία. Στον κλάδο τσιμέντου, ασβέστη και γύψου η αγορά είναι επίσης καλή.

4. Κατασκευή ιατροχειρουργικού εξοπλισμού και ορθοπεδικών οργάνων: Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ μεγάλες προοπτικές έχει και η αγορά της Ινδίας.

5. Κατασκευή αθλητικών ειδών: Διψήφια αύξηση των εξαγωγών αλλά και των παιχνιδιών. Ειδικά ο τελευταίος κλάδος ενίσχυσε αρκετά το μερίδιο συμμετοχής του στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εξαγωγές αλλά και πέτυχε διείσδυση στην Τουρκία αλλά και στη Νορβηγία.

Πηγή: www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου