Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στην Αθήνα η τρόικα για νέες περικοπές

Tον πρώτο έλεγχο στα πεπραγμένα της Ελλάδας μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης θα πραγματοποιήσει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που καταφθάνει στην Αθήνα, ώστε να δώσει κατευθύνσεις όπου χρειάζεται για την προετοιμασία των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει.

Το κλιμάκιο θα ελέγξει κατ' αρχήν την εφαρμογή των μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που έχουν αποφασιστεί για την πρόληψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2012, όπως επίσης και την προεργασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ηγεσία της τρόικας, αλλά και στελέχη της κομισιόν και τη ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει πως η προεκλογική περίοδος δεν δίνει κανένα άλλοθι για καθυστερήσεις, ενώ η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλουν να ολοκληρώσουν μέχρι την Παρασκευή μία στρατηγική αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών...

Πηγή: www.citypress.gr

Το κύριο βάρος του ελέγχου του κλιμακίου της τρόικας θα πέσει στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα καλύπτει την περίοδο 2013 - 2016 (αντί 2012 - 2015 που λήγει το υφιστάμενο) και θα περιέχει και πρόσθετα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, για τα έτη 2013-14.

Τα μέτρα δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί από το μνημόνιο, αλλά αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να τα προσδιορίσει, για να τα εγκρίνει κατόπιν η τρόικα, στη βάση της απόδοσής τους στα δημόσια ταμεία.

Επειδή όμως το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, η τρόικα ζητεί να ξεκινήσει από τώρα η κατάρτισή του, ώστε να είναι έγκαιρα έτοιμο και να ψηφιστεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε μελέτες περιστολής δαπανών, έκαστος στο πεδίο της αρμοδιότητάς του, δεδομένου ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 5,5% για την περίοδο 2013-2014.

Αν και δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή, η επιβολή νέων φόρων για την ανωτέρω περίοδο, σημαντικό στην προσπάθεια για είσπραξη δαπανών κρίνεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Στο τραπέζι βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του ΦΠΑ, η περικοπή στις φοροαπαλλαγές, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Πηγή: www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου